onsdag 2. mai 2012

Hvorfor en vegetarisk faktisk er bra for kroppen

Mange tror at veggiser er tynne, sjuke, skranglete og har vitaminmagler i hue og ræva. Da har jeg bare et par spørmaål til de som tror det. Hvorfor er det fler og fler leger som innser at en plantebasert kost kan ikke bare er helsemessig godt for folk med både diabetes og kreft, men at en slik diett uten animalske produkter faktisk kan reversere disse sykdommene! Dette kan man se på filmen "Forks over knives", en dokumentar om nettopp dette; platebasert diett og hvilken positiv endring det har hatt for de pasientene som har gått på denne dietten.


Denne filmen viser tydelig dokumentasjoner på forbindelsen mellom helse og diett. Dette er også almennkjent. Allikevel velger vi den kjappe og usunne veien når det kommer til mat, og med tanke på at lavkarbo-diettene er såpass populærer ennå, blir det massepradusert både kjøtt, kylling, fet fisk, egg og meieriprodukter.

Hvorfor animalske produkter ikke er bra for en i første omgang:

Alle vet at fett, kolestreol, sukker, salt og andre tilsetningsstoffer ikke er bra for kroppen. Selvfølgelig kan man spise slike ting en gang i blandt uten at kroppen tar noen særlig skade av det, akkurat som med alkohol, for mye for ofte er skadelig for kropp og sjel. Men hvorfor ender vi da opp med å allikevel dytte i oss burgere, pølser, kyllingfilleter, biffer, indrefillet, nuggets, osv når vi egentlig vet at det ikke er bra? Hvorfor fortsetter vi med pizza, pommes frittes, kebab og litervis med brus når vi vet hvilken skade det har på de indre organene? Hvorfor fortsetter vi med fettete og usunn mat når vi vet at det legger seg rundt tarmer, blodårer og muskler? Fordi det finnes stoffer i denne maten som gjør oss avhengig og må ha mer. Dette ser man bevis på i filmen "Supersize me" hvor Morgan fikk en avhengighet av maten han spiste. I tillegg dalte både humør, energinivået og sexlivet hans. Ikke orket han å opprettholde trening, og han la på seg en massepå kort tid, noe som tok tre ganger så lang tid å få av seg.



Dette eksperimentet er riktignok ekstremt, men faktisk så er det vanlig i USA og England at fler og fler folk spiser mer og mer fast food. Donner kebab i England er verstingen med sauefett, knokkelmasse, høyt saltinnhold og konserveringsmidler i fleng. I tillegg kommer denne med chips'n'cheese, noe som øker kolestreolnivået ytterligere. Sammen med pizza, brus, kaker, potetgull, burgere og sosage rolls som er en vanlig kjapprett i England.
Denne trenden begynner også å komme til Norge, med inntog av billigere burgere, pølser, pizzatilbud og frittert ost. Og siden vi får mindre og mindre tid til matlaging, så blir alternativet en billig og kjapp løsning på middagsfronten. Men har noen egentlig tenkt på hvilken størrelse det er på menyene de bestiller?



Og USA tar kaka på størrelse, og selvom man bestiller en salat på Mækker'n, så er det like mye sukker når det kommer til dressingen og kyllingklatten som det er i en Big Mac meny. Så hvorfor tar ikke folk seg tid til å lage sunn og god mat som ikke bare metter, men som er bra for helsa og ikke minst lommeboka!

Går man på Mækker'n eller Burger King koster en meny alt fra 50 til 100 kr, alt ettersom hva man bestiller. Går man på butikken og er prisbevisst, kan man få basisvarer til middager for hele uka for samme beløp. Og man vet i tillegg hva man får i seg når man lager maten hjemme. Men det forutsetter at man ikke kjøper seg deep frier og kjapp micromat. Det tar kanskje litt lenger tid å lage mat fra bunnen av, men det er bare å ta seg tid til det. Kroppen din blir overlykkelig for det.



En plantebasert kost reduserer kreft og diabetes, dette er bevist. Men hva med de som ikke klarer eller ønsker å droppe kjøtt fra sin kost? Jo, da er det alternativer der også.
Billig kjøtt er ikke bra. Heller ikke kjøtt fra storindustrien. Det er tonnevis med salt og vann i produktet, noe som øker faren for både diabetes, blodpropp og høyt kolestreol. Velg heller økologisk kjøtt, kylling, egg og meieriprodukter, mye bedre for helsa om man ikke ønsker å gå til en helt vegetarisk kost.
Ang kolestreol: Her er det delte meninger. Noen sier det ikke er skadelig, andre mener det motsatte. Det ingen er enige om er følgende: FOR HØYT AV DET DÅRLIGE er overhodet ikke bra, og kombinert med fett, salt og sukker og lite aktivitet i hverdagen, så kan dette faktisk drepe deg. Men vi er selv dyr og produserer kolestreol selv, akkurat som andre dyr. Ved å lange innpå med pølser, biffer og burgere sammen med potetsalat, dressinger og sennep hele sommeren gjør oss daffe siden kroppen må bruke ekstra med energi på å fordøye kjøttet som den har fått. For kjøtt er tungt å fordøye, og svin er kjent for å ligge i opptil 3 måneder å råtne i tarmsystemet før det endelig kommer ut. Her er en link til en forklaring mellom det gode og det dårlige kolestreolet:http: www.lommelegen.no/artikkel/hva-er-kolesterol

Så konklusjonen er følgende; for høyt og dårlig kolestreol er ikke bra, det er skadelig i kombinasjon med fett og salt, noe som er kjent for å være mye av innenfor lavkarbo. Alle animalske produkter har kolestreol i seg, noe en ikke finner i planter, frø og belg. Og for mye gjør sitt til at kroppen heller må bruke energi på å fordøye kolestreol og animalske stoffer enn at du kan bruke det på å holde kroppen din vedlike. Mange som spiser kjøtt har anemi, selvom de har en greit inntak av både jern og proteiner.


Men proteiner får man kun via kjøtt og meieriprodukter er essensielt for å få kalsium og gode mineraler!
Dette er feil. Det er flere måter å få både proteiner, omega 3, kalsium og mineraler som vegetarianer/veganer. Bønner, linser, kikerter og tofu er glimrende kilder til dette, sammen med rismelk og soyamelk for kalsium og vitaminer og frokostblandinger lagt fra havre, hvete og rug for fiber. Å gå over på et vegetarisk kosthold begrenser ikke for noe innenfor matverden, tvert imot, det åpner for mange spennende retter og ting du selv kan kombinere dette med! Frem til i dag har jeg ikke kommet over en eneste kombinasjon av vegetariske retter som jeg ikke har prøvd! Det er overhodet ikke kjedelig eller smakløst og jeg finner alltid noe jeg kan spise ute også. Problemet med å gå ut å spise er kun at utesteder ikke har vegetariske retter sammen med de vanlige. Hadde steder hatt det, så hadde det ikke vært noe problem. Men grilling er ikke et problem med tanke på alle gode vegetarprodukter som man finner i butikkene :)
Og for ikke å snakke om miljøet, som lider under produksjonen av animalske produkter mtp at slakterdyr får kraftfor basert på soyabønner, som kommer fra Brazil, som igjen for denne produksjonen går utover regnskogene. Og regnskogene er essensielt for oss for å kunne produsere oksigen
Så hvorfor er vegetarisk bra for kroppen? Jo, her er en liten liste på det:

- Du unngår høyt innhold av fett, salt og kolestreol
- Kroppen bruker ikke unødvendig mengde energi på å fordøye kjøtt, som nevnt er tungt fordøyelig for kroppen
- Et vegansk kosthold kan redusere diabetes og kreft, det kan også være en langtidskur for dette!
- Det gjør underverker for vekta om man ønsker å slanke seg ;)
- Hjerte og blodtrykket blir bedre
- Når kroppen blir kvitt avfallet, blir det også lettere å holde seg til den gode og sunne livsstilen
- Det blir lettere å drikke vann istedenfor brus
- Du føler deg mer enegrisk
- Du lærer å ta tid til deg selv mtp matlaging og ta vare på deg selv ihht hva du putter i kjeften
- Du er mer bevisst på din egen helse og ikke minst, miljøet ved å velge vegetarisk mat!

I tillegg vil kroppen bli renset og tarmsystemet vil gå til sitt normale igjen! Du slipper å føle deg tung i kroppen og sitte på do i flere timer og presse deg utslitt fordi du ikke får ut noe!



Oppfordrer folk til å se begge filmene jeg har lagt ut, både "Forkse" og "Supersize me". Disse er begge oppvekkere som forteller at man MÅ passe på sin egen helse, siden sjukdommer er diettrelatert - i mange tilfeller. Ja, jeg er fullstendig klar over at ting også kan ligge latent i kroppen, noe som heter arv, men slik som hverdagen  er idag med all fast food og dårlig vaner, så er det mer og mer som ligger i den retningen og ikke minst på oss selv!
For meg personlig merker jeg stor forskjell. Høyt inntak av fast food(pommes frites, potetgull, cola, pizza, ost, melk og palmoljer, og tidligere kjøtt)gjorde sitt til at jeg la på meg, ble daff, slapp, mistet humør og sexlysten. Jeg var ofte depressiv(sjøl om jeg har en diagnose innenfor depresjon)mer enn vanlig, slik at det gikk utover andre rundt meg. I sommer levde jeg omtrent bare på usunne greier, så det beviser at veggiser også kan være usunne og bli overvektige.
I februar sa jeg til meg selv at nok er nok, nå er det stopp med usunne ting, og fanden, det var vanskelig! Men jeg klarte det! Nå skeier jeg ut en gang i blandt, og holder meg til sunn, hjemmelaget mat hver dag, og bruker tid på å spise. Og takket være det har humøret blitt bedre, jeg føler meg mer våken og fit for fight, sexlysten har kommet seg tilbake og ikke minst; jeg har tatt av meg nesten 6 kg av de usunne kilo'ene jeg fikk i fjor sommer. Jeg har stor tro på at min endring av kosthold kan bidra til at min diagnose innenfor psyken også kan bli betydelig for videre behandling, siden jeg kjenner meg friskere. Kjøtt spiste jeg tidligere, og jeg merket at kroppen brukte mye energi på å forbrenne det. Av den grunn var jeg mye trøtt, ofte sjuk, jeg var deppa og orket ikke å trene. Og det å lange i seg så mye kjøtt og egg som en gjør på lavkarbokosten er ikke bra i lengden siden det er en hel haug av gode grønsaker og frukter som en misser ut på. Så lenge man balanserer dietten sin, så skal man ikke behøve å gå på noen som helst kur, dietter eller vitamintilskudd! Og det er megalett å balansere dietten sin som veggis. Men folk får inntrykk av nettopp det motsatte; at man får mangelsykdommer på rekke og rad, men siden jeg ble påpasselig med hva jeg dytta i meg, så har jeg ikke vært fysisk sjuk en eneste gang! Dette kunne jeg ikke skryte av når jeg spiste junk og når jeg før spiste kjøtt!
Og for å nevne et folkeslag som er vegetarianere, de fleste hinduister er faktisk vegetarianere/veganere! Og de fleste buddhister er også veggiser, siden Buddhas ord var følgende; "Du skal føle empati, kjærlighet og ha medfølelse for alle levende skapninger for du oppnår forståelse for hva livet og gleden er. Du skal gi fra hjertet siden det er derfra den ekte gaven kommer fra. Du skal hjelpe de som ikke kan hjelpe seg selv. Intet levende vesen må noen sinne bli ofret. Denne lærdommen skal du selv gi ut. Lytter de, så gi de glede. Lytter de ikke skal du ikke vende kinnet til, men føle empati for dem."



HA EN FIN OG SUNN DAG!!!!



:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar